Zsiadłe mleko właściwości

Zsiadłe mleko właściwości

Zsiadłe mleko pojawiało się w naszych domach już lata temu. Babcie chętnie podawały nam go kiedy byliśmy dziećmi. Dlaczego? Zsiadłe mleko – właściwości i sposób na wykonanie go samodzielnie w domu.

Zsiadłe mleko właściwości Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko, które uległo procesowi skwaszenia. W swoim składzie posiada mnóstwo witamin, szczególnie witaminy B oraz wykazuje bardzo niską wartość indeksu glikemicznego. Występuje w nim znaczna ilości wapnia, dlatego sprawdzi się jako częsty dodatek do diety dzieci oraz osób starszych.

– Zsiadłe mleko – jak wykonać je w domu?Jeden litr mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do temperatury około 38 do 42 stopni Celsjusza. Rozpuścić zawartość specjalnej saszetki z zakwaską w 50 mililitrach ciepłej wody lub mleka (około 35 stopni Celsjusza) i dodać do ostygniętego mleka. Dobrze wymieszać, a następnie rozlać do pojemników, aby mleko dojrzało. Można użyć w tym celu jogurtownicy, bądź umieścić mieszaninę w szklanym słoju i zapewnić stałą temperaturę około 40 stopni Celsjusza (np. owinąć w ręcznik). Tak przygotowane zsiadłe mleko posiada najlepsze właściwości.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 2 (ostatnio: 14.01.2020 01:54:10)

Podlinkuj wpis: