Bakterie do jogurtu

Czy słyszałeś kiedyś o jogurcie lub kefirze domowym? Jeśli nie, to czas byś zapoznał się z informacjami na ten temat. W czasach niezwykle chemicznej żywności, jogurt domowy to produkt doskonale odpowiadający potrzebom większości konsumentów. Z przetrzymanego jogurtu daje się wyprodukować smaczny twarożek.

Jak zrobić jogurt?

To bardzo proste. Należy zakupić specjalne bakterie probiotyczne do zrobienia jogurtu samodzielnie w domu. Zaszczepia się nimi mleko, dzięki czemu jogurt przygotowujemy sami w domu, bez użycia chemicznych utrwalaczy, bez niszczenia bakterii zawartych w jogurcie w celu uzyskania długiego terminu ważności i bez dodatków typu mleko w proszku.

Kiedy warto jeść jogurt?

Jedzenie jogurtu domowego można zalecać szczególnie po antybiotykoterapii.

W ostatnich latach samodzielnie przygotowywany jogurt zdobył wielu zwolenników. Kefir czy jogurt domowy to produkt wciąż mniej popularny niż zwykły jogurt. Wdrożenie przepisu na jogurt domowy uznaje się za raczej proste. By go przygotować niezbędne są odpowiednie bakterie do jogurtu. Zawartość saszetki z bakteriami do jogurtu powinno się dodać do mleka, po zrobieniu tego mleko z bakteriami pozostawiamy na około osiem godzin w podwyższonej temperaturze. Dzięki bakteriom jogurtowym powinniśmy wyhodować domowy jogurt. Wymaga to jedynie szczypty cierpliwości i nieco czasu. Cała trudność to osiągnięcie odpowiedniej poziomu temperatury. Drugi etap – owego czekania na jogurt domowy ma sens jeśli dobrze wybierzemy miejsce, gdzie będą stały bakterie. Dobre miejsce to: miejsce przy kaloryferze lub pod pierzyną.

Jeśli bakterie jogurtowe, które użyliśmy do zrobienia jogurtu domowego są probiotyczne, wtedy nasz jogurt jest probiotyczny.

Można zapytać: czy jogurt uzyskany za pomocą bakterii jogurtowych dobry w smaku? Prawie każdy, kto go spróbuje nie ma ochoty jeść zwykłego jogurtu ze sklepu. Z przetrzymanego jogurtu daje się wyprodukować smaczny twarożek. Równie smaczny jak domowy jogurt jest kefir domowy.

Jedzenie jogurtu domowego można zalecać szczególnie po antybiotykoterapii.

Bakterie jogurtowe sklep